Wawa - Bento Journey: September 2013

Followers

Sunday, September 29, 2013

..::Bento#69:Nasi goreng::..



 this is today..!!

Nasi goreng ayam and seedless grape. lunchbox from mydin RM 5.90 saje :)

and.... 

i bought this..!

 
 kinokuniya KLCC. RM 64.90 :)

Simply By Me~Wawa Yusoff

..::Bento#68:Mac n Cheese::..



Homemade mac n cheese and seedless grape. suka sgt mac n cheese ni. nak buat pun x senang. malam tu kael makan berselera sgt. so, ade lebih, mommy bekalkan utk pagi pulak. makan malam tu siap nak makan sendiri. bile mommy nak tolong siap kaleh ke lain, sorok mangkuk sekali. baiklahhh... awak dah besar..... T_T

Simply By Me~Wawa Yusoff

..::Vebto#67:Spaghetti Soup::..



Bento elman mikhael filled with spaghetti soup and seedless grape. Suka sgt lunchbox RM 5 dari Daiso ni. 2 tingkat. senang nak tapau. Soup tu lauk kael makan malam tu dengan nasi. So, pagi tu just rebuskan aje spaghetti. kael suka :)

Simply By Me~Wawa Yusoff

..::bENTO#66:Vanilla Bread::..


 mommy oversleep pagi ni. merayap ke jasko malam tu. pagi tu pening, blank tak tau nak bekalkan ape. kebetulan ayah ada belikan roti gardenia vanilla utk si bulat. so, settle..! :)



Simply By Me~Wawa Yusoff

Monday, September 23, 2013

..::Bento#65 : Spaghetti Bolognese::..



This is today! yeayy..!

Filled  with Spaghetti Bolognese and seedless grape. Freshly cooked this morning :)

Really love this new Disney Lunchbox. The cover attach with the body so, no worry about missing cover. Bought it from Chomey Cheeky [LINK]

Now, i'm hunting for a new collection of food pick. Really need some new stuff.


Simply By Me~Wawa Yusoff

..::Bento#65 : 3 bears rice::..

 I've used an Egg Mold actually. Seem that elman mikhael doesn't like Egg so i used rice :)


 Not so good because my rices not sticky so it easier to get separated.

 but then, i still love it!

Simply By Me~Wawa Yusoff

..::Bento#64 : Weekend Breakfast::..

Weekend yg best. takde rushing pack baju, takde rushing pegi kenduri, takde rushing punch card. takde takde takde. sangat best golek dengan elman mikhael. Dia pulak jenis bangun lewat. memang best sangat bg can mommy tidur sekali.

Utk mommy, ayah dah belikan nasik lemak, untuk elman mommy tak tau nak bg makan ape. bg dia nasik lemak ade la 2 suap dia makan. kenyang nenen kot. lepas tu pg dapur tgk ade roti, teringat yg cutter ni belum pernah pakai :)




 Comel je kan. Cutter ni muat utk sekeping roti. Patut nya ade bentuk square tgh tu tp mommy dah makan. hehe. pagi tu aku buat roti + butter + strawberry jam. suke dia makan. tp kena pantau jugak la sebab otaknye ingat main je. tu yg ptg tu sepupu dia jumpa roti ni seketul kat toy storage dia -,-


Simply By Me~Wawa Yusoff

Saturday, September 21, 2013

..::Bento Tools Murah::..

Assalamualaikum.

hari ahad yg suam2 sejuk. nak hujan tidak, panas pun tidak. sangat nikmat!

ade yg pm nak join giveaway bento. tp tak tau mcm mana cara, yg ade tau cara takde tools pulak.

Alahaii korang ni... jangan la serious sangat.. aku buat giveaway ni nak bg hadiah je pun sayang oiii... bukan contest hadiah dari mana2 penaja pun. aku keluar duit poket sendiri je ni ha :)

Simple2 sudah, amik mudah je pasal giveaway aku ni. tak mo la sampai tak join dengan sebab2 yg tak seronok aku dengar. join eh? tau.. Kan aku dah kata, aku tak nilai GAMBAR BENTO. aku NIlai SLOGAN korang..

Ok, meh nak bagi pandangan luas sikit. korang jangan la fikir yg bento utk anak je. TAK. bento untuk semua. kalau korang nak buat bento untuk husband, pun boleh. Rilla selalu buat ape, lepas tu bento tak semestinya bekal anak2 korang. Boleh jadi jugak makanan cute mute yg  korang hidang kat anak korang..

Tak syiok la ade yg kata... "alaa..nak join.. tp barang xde satu pun.. takpelah.. takde rezeki saya" u know who u are :)

No sayang... no... bento is not about tools. It's about the food itself :)

ok, terlanjur dah bercerita ni, meh jenguk bento tools murah kat Chomey Cheeky
Percayalah, sangat murah. 

aku beli ni RM 28 kat bento wonderland. Tapi kat Chomey Cheeky RM 15 je u olssss.. Berbaloi..!

Kat bento craft Rilakkuma Collection memang superb mahal wey  harga. Tak caya boleh tengok  SINI. Cookie cutter dia je RM 39, ko tgk kat Chomey Cheeky baru RM 7.50 je korangg... Barang yg sama, brand yg sama produk yg sama.

ok, malas nak cerita banyak2. korang survey la dulu ye. Budak cendawan tgh tido. bahagia nya rasa dapat update blog time weekend. Last aku update blog time dalam pantang kot. hahaha

Sekian Terima Kasih




Simply By Me~Wawa Yusoff

Thursday, September 19, 2013

..::Bento#63 : Meatball and Carrot Soup


 Bento elman mikhael, filled with Happy heart Rice, Seedless grape, popia simpul. Meatball and carrot soup. He loves carrot so much! 

Stok seaweed tinggal sipi2, nasiblah dah jumaat. esok boleh beli groceries sikit. Membeli barang dapur memang kegemaran! Aku lagi suke shopping barang dapur dari kasut, baju or bla..bla..bla.. itu sekarang lah sejak2 dah kawen. huahuahua!


Simply By Me~Wawa Yusoff

Tuesday, September 17, 2013

..::Bento#62 : Sausage pocket sandwich::..


Bento elman mkhael filled with Sausage pocket sandwich, kiwi and seddless grape :)

Malam tadi mommy tido pkul 1.30 pagi, pukul 3.30 pagi elman bangun dan tido balik 6.30 pagi. sekarang ni mata mommy tak terangkat kepala berdenyut. Jap lagi Ustaz DOn datang utk srah kat office ni :)

Selamat hari rabu yg cuaca nya sangat cantik pagi ni. panas tidak, mendung pun tidak.




Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Syurga Bento::..

 It was last night. kitorang pegi Aeon big nak membeli groceries, but than terjumpa kedai ini dan termasuk. lalu tertengok dan terpandang dan perasaan aku masa tu OMG.....!!

Barang yg sama, brand yg sama tapi harganya adalah menggila murah compare dari korang beli online.  Total Burst = RM $$$$

Tapi seribu kali maaf aku tak boleh nak reveal harga dan kedai kat mana. menghormati kawan2 ku yg jugak berbisness bento tools. Ade yg amik dari oversea dan ade jugak amik dari supplier, so jangan kacau periuk nasik orang.

Trust me, one fine day korang akan jumpa gak kedai ni. ade banyak kat malaysia :)


Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

Monday, September 16, 2013

..::Challenge::..



New leave :)
New Blog :)
New Life :)
New Challenge :)

Hai semua. untuk pengetahuan blog ni di create untuk diri sendiri dan jugak untuk semua yang suka nak baca. Blog ni jugak untuk aku mencabar diri aku sendiri supaya kekal untuk rajin sediakan makanan anak (2) kot. Mudah-mudahan..

Aku takde target tertentu tapi aku sendiri nak pastikan supaya dalam seminggu sekurang2 nya 3 kali mesti sediakan bento utk elman mikhael bawak ke rumah pengasuh. Aku nak dia makan dari air tgn aku sendiri walaupun hanya sekadar roti. effort aku utk usaha dan sediakan makanan itu lagi penting.


Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento#61 : French Toast::..



dan hari ini bento elman dipenuhi dengan french toast yang sangat dia suka dan buah lai. harini hantar dia dalam keadaan tido. keletihan kenduri agaknye :)



Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : Domino's::..



 Hai semua. Harini bento elman mikhael dipenuhi dengan Domino's Twisted Garlic Bread and seedless grape. Bento harini meunjukkan dinner mak ngan pak nye malam tadi. muehehe :)

Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : Express::..


#bentoelmanmikhael filled with bread spread with butter and strawberry jem, seedless grape and biscuits for snack. #elmanMikhael lepak opis mommy pagi ni. kala x behave baru pos umah umi liza ;)



Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : Spagetti Olio::..

 #bentoelmanmikhael filled with #spaghetti #olio and seedless grape #winniethepooh #lunchbox #bento #homemade #kidsfood #foodfortoddler


Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : Panda Bread again


#bentoelmanmikhael filled with nasi goreng ikan bilis, seedless grape and marble cake. it's monday! #yawn


Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : Chicken Soup::..


#bentoelmanmikhael filled with rice, chicken soup and marble kek (songlap dari umah MIL) kekeke. jom training! #bento #bentomalaysia #foodfortoddler#kidsfood #winnithepooh #lunchbox


Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : Panda Bread::..


bentoelmanmikhael filled with panda toasted bread with homemade nutella, fruits and baby bite. 


Buah Lain tu aku tak sure dia mkn sangat ke tidak, tp takpelah ramai lagi kawan2 dia boleh makan sama2 dengan dia.. baby bite tu dia mmg suke. masa kecik2 tak nak pun makan baby bite. Homemade nuttella tu resepi dia aku pernah update [LINK]



Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : Fried Rice::..



 #bentoelmanmikhael filled with fried rice, ayam kepsi, popia simpul and chilli sauce for dipping. mommy x berapa sehat. but alhamdulillah much better than yesterday ;)


Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento Gadget : Lunchbox Angry Bird::..

ok, ni la gambar lunch box nye. comel kan? elman mikhael sangat suke upin ipin! aku jumpe lunch box ni kat mydin. aku penah tgk schoolmate aku shinawann ade lunchbox ni, tp tak pernah terpikir nak carik sebab sg.buloh xde mydin. kalau ade nun jauh ke USJ sane hah.

Tapi nak kata dah mmg rezeki anak, last week jenjalan dengan awon, dengan mak pg My Mydin kat Saujana Utama tetiba terjumpa lunchbox comel ni. terus aku sambar 3! comel sangat. Murah pulak tu. dan yang penting BPA Free. Angry Bird RM 8.90, Upin ipin (large) RM 6.90, Upin ipin (small) RM 5.90. haaa...murah kan?! ade sekali dengan botol air dia tp aku tak beli la. kalau elman mikhael dah sekolah maybe aku beli jugak botol air dia. sekarang ni klu minum air kosong mmg dia ade satu botol aku tinggal kat rumah umi liza utk dia pakai hari2, biasanya klu dah 6-7 bulan cenggitu nnt kak liza akan bgtau utk anta botol baru, tukarkan.



Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : Pooh Lunchbox::..



#bentoelmanmikhael filled with rice and carrot suop. TgiF..! really love this pooh lunchbox.. sangat comel..!
 
Enough said, aku mmg happy dgn lunchbox ni. yg lego hari senin la kot baru pakai, itu pun tgk la menu ape plak aku masak.
 



Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento Gadget : New Lunchbox, Finally::..




sape yg follow instag ngan FB aku mesti tgk dah gambar ni kan. Lunchbox yg cute mute super duper comel ni. aku beli kat Awesome Bento by Hana Soffelia [LINK]
Dan aku pun gigih sangat bangun pagi harini dok persiapkan bento si budak cendawan tu. Gadget sangat mempenaruhi mood berbento ko tau tak. itu  akulah.. korang aku tak tau. maybe korang mmg dah rajin semula jadi kan.. *tabik spring*

  
Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : Pizza::..




malu hoi org mintak resepi! tapi boleh la nak bagi share. kadang tu org nak buat mcm nampak susah kan padahal..... kekeke
baiklah..
Roti gardenia sekeping,
sos tomato tu sapu je atas roti
rebus sosej dlu kasi masak pastu potong2 susun atas roti
pastu parutkkan cheese.

masuk dalam oven/pemanggang ajaib dalam 10minit nak kasi cheese cair.
Siap!!

Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : Asik roti je kan::..




bento elman mikhael harini. sempat jugak lepas sahur tu aku prepare ala kadar untuk dia.
ko tgk komen si etty, pasal berak pun mau cerita kat instag. haha
ok, sudah 4.30. mari ler kemas meja dan bersiap utk balik.




Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : Butterscotch Bread


ni bento elman mikhael harini. ku isi roti butterscotch sajer. ntah kenape 3,4 menjak ni aku rasa sangat lesu. hobi aku mengemas pun dah jadi mcm satu kemalasan teruk utk aku. nak masuk dapur sangat malas. kerja nye nak baking jer tp xtau nak baking ape. kesian kael asik makan yg simple2 je.
 

Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : Bread Pudding::..

 #bentoelmanmikhael on ‎#4july2013. filled with bread puding and seedless grape. 
i  u sayang.

Malam tadi buat puding roti. cobaan ke-3. boleh la.. so so je.. ntah kenapa asik failed je buat puding roti. ni pun kastard nye tekeras sikit.. jadi la.. buat isi perut keluarga sendiri..

Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : Healthy Snack::..


#healthysnack filled in ‎#bentoelmanmikhael. mommy kepala tingtong pagi ni. 

eh?! happy 2nd anniversary!



Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : Bread and Grape::..

#bentoelmanmikhael on ‎#29june2013. filled with toasted bread with homemade nutella spread, carrot cake and seedless grape for snack. its friday yaww!

selagi ade carrot cake tu mmg hari2 la anak aku kena telan. haha. 
homemade nutella spread. ini resepinya 
 



Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : Tempura Chicken Nugget::..



  nugget tu homemade. resepinya mudah sajer.
Tempura Chicken Nugget

Isi ayam -  Rebus dan blend
Bawang merah + Bawang putih - Blend
Serbuk Oregano sikit
Blackpaper sikit
Tepung beras sikit
Campurkan semua bahan dengan ayam. Cop, ayam tu xnak rebus pun xpe. tp liat la nak blend. melainkan pakai ayam kisar ramli pun boleh. tak payah nak blend.
Lepas bentuk2 kan nugget tu, celup kat telur putih pastu golekkan atas tepung beras dan goreng. Siap!




Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : semuanya beli sahaje::..


#bentoelmanmikhael on ‎#26june2013. filled with carrot cake, gardenia chocolate bread, dutch lady junior and seedless grape. mommy ade kursus yawww.

ade yg bertanye adakah itu semua homemade??
jawapanya.. NEHI..! haha. even carrot cake tu pun aku beli kat Puspanita punye expo sajer :)
 

Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : Butter Cookies::..





#bentoelmanmikhael on #20june2013. filled with homemade buttercookies and manggo. berbatik kite harini! 
 
Bahan-Bahan :-
Seketul Butter/250 gm Marjerin
1cawan tepung gandum
2 - 3 sudu besar gula kastor [ikut selera memasing]
Secubit garam
esen vanilla [takde pun takpe]
Cara - Cara :-
CAIRKAN BUTTER/MARJERIN
Adun semua bahan tadi secara serentak dan masukkan butter yg dah cair tu sedikit demi sedikit sampai la korang rasa doh tu cukup likat dan senang nak di tekap
Panaskan Oven 180 degree
Tekap dan susun elok dalam dulang. bakar selama 10-15 minit pada suhu 150-170 degree
TIPS :
Certain resepi kata pukul butter sampai kembang, tp aku cairkan sbb senang nak tau korang punye doh tu ckup lembut dan tidak terlalu lembik sampai tak boleh tekap.
Lagi satu, elok uli pakai tangan mcm buat lempeng. tak payah dok susah2 nak pakai mixer bagai. haba kat tangan ni akan buat doh korang tu lagi sebati dengan semua bahan 
*seriously aku feeling Ana Olsen sekarang* bahahahaha
 
Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : Bread and Nutella::..



#bentoelmanmikhael on #19june2013. filled with bread and homemade nuttella spread. cheesy crackers for snack ;)




Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Curry Puff::..


 #bentoelmanmikhael on #17jun2013. filled with sweetcorn,currypuff and veggie poppia :)

Mesti ko tau menu harini datang dari mana kan?? haha. banyak balance makanan, so aku panaskan aje. sweetcorn tu aje aku rebus pagi tadi. elman plak mmg suke karipap dengan popia. jimat masa mommy pagi ni. tp sampai opis lambat jugak. punch card pun tetinggal. acaner tu??

Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Need new bento boxes::..




 Aku rasa memerlukan utk aku beli lunchbox yg lebih elok. tak comel langsung lunchbox elman mikhael.
Bento harini, sup ikan tenggiri, nasi dengan dadih. Dadih ni aku buat kurang manis. tp still manis jugak la untuk elman. Mule nak bg buah, tp tak sempat sebab elman dok ajak ngempeng. Kan aku dah kata food lupe nak topup, sup elman tu semata carrot je sayurnye, brokoli takde.
Bento gadget dari Awesome Bento by Hana Soffelia

Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : Tools::..



 Bento tools : Shoe puncher, cookie cutter, rice mould (cousin punyer)

Semalam sudah tibaaa... masa aku bukak parcel ni elman mikhael pun dok sibuk koyakkan sekali, sekali keluar mende2 comel gini dia pun sibuk nak main2. benda 1st yg aku selamatkan adalah shoe puncher! haisshh. kalau terhempas nangis x berlagu. pakai pun belum lagi. yg lain2 tu kemain suke elman main. dia ingat toys agaknye, sampai sibuk nak simpan dalam storage dia. Tp mmg cute wey mende ni..! 

Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Mommy's Bento::..




Tempura chicken nugget, Onion Ring, manggo and cheese Dip.

Amacam..? hahaha. dah bosan makan kat cafe opis. makan nugget pun jadilah.. Ini semua segera. tak koser aku nak men bawang celup2 tepung pepagi bute.

Harap korang tak bosal la ye cerita bento aku bg hari2. ngeeee :p


Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Sweet Corn not so Sweet::..



 Sweet corn with Unsalted butter, 2pcs Chicken Nugget, Seedles Grape and manggo.


Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento Simple::..


Bento elman hari ini : Sweetcorn + Sweet Potatoes + Seedless Grape
Keledek ni aku buat lain sikit. Memula potong ikut senang anak nak pegang je. pastu aku rebus, pastu aku gaulkan dengan bawang merah, bawang putih [potong dadu] pastu gaulkan dengan unsalted butter. Bakar dalam 20minit. Rasa bawang dengan keledek dan butter tu bile dah jadi sekali mmg sedap!



Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : TIPS::..


Bento dah jadi mcm satu ketagihan buat aku. Rasa seronok dpt buat bento utk elman mmg aku tak tipu. Since elman start makan solids food start pada tu lah aku jadi semakin dan semakin suke buat persiapan untuk anak. Solids food elman pun dah cukup puas aku buat untuk dia. stat10 bulan elman dah start makan nasik biasa dan boleh kunyah benda keras, barulah aku start dengan bento yg cute2 ni
Puteri raifana [Mama Ilman] pernah request untuk buat entry camne aku buat jadual masa sampai kan aku sempat untuk buat benda2  comel ni almost hari2. ok, ini sikit yg aku boleh kongsi bedasarkan pengalaman aku dan masa aku. [Tak refer sesape]
Biasa nya raw food yg memerlukan aku potong atau ricih aku akan buat malam2, esok pagi tinggal tumis je. Biasanya kalau aku niat nak masak nasik goreng or bihun goreng baru aku buat macam ni. 
Dan seperkara lagi yg mudah, mcm sup, kuah pasta, atau ape2 sahaja lauk elman yg berkuah aku akan masak selewat2 nye sebelum aku tido pkul 11.00 malam. lepas masak tu tutup api dan tutup periuk elok2, biar je atas dapur. esok pagi2 dalam pkul 6.30 aku akan panaskan dan start dengan deco2 ni. Sebenarnye hanya memakan masa 15 minit sahaja untuk persiapan bento elman setiap pagi. Sekadar masukk kan makanan dalam bekas, punch seaweed yg bentuk smile, susun rumput2 tu tepi bekas dan cucuk je bento tu dengan food pick. dah siap!
Mungkin kroang nampak mcm susah dan remeh. sebenarnye langsung tak susah! 
Senang kata, cube dulu baru tahu :)
 
 



Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento : Spaghetti Bolognese::..


Bento elman hari ini : 23.5.2013
Bolognese Pasta, Roti Gardenia Coklat dan Biskut Oat Munchie's



Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Bento Tools : Review::..



Kire review la ni tau. 


Korang tau kan barang bento elman setakat ni yg aku beli semua kat Daiso je. belum lagi beli on9. Ok, Seaweed puncher ni mmg ok. Harga pun RM 5 je. untuk 2 kali pakai memang ok, masuk kali ke-3,4,5 terus TAK OK...! Aiyyooooo geram nye, abis koyak2 seaweed aku. Dari smiley face aku nak buat terus masam mencuka jadi nya...! My advice is, klu nak beli seaweed puncher korang beli la yg mahal sikit. Klu RM 5 boleh pakai 5kali bebaloi la jugak, ni baru 2 kali pakai dah tak best. patutnye jual la 2 hengget je... 
Grrrrrr >,<

Tapi kalau produk lain mcm food pick, silicone cup atau diablock boleh je beli kat daiso. yg tu ok je elok. 
Sekian, short review dari aku.
 

Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Kek Lapis Sarawak, bento Jadi Cantik::..




Bihun Sup ikan Dowry & Sarawak's kek Lapis untuk kudapan :)
Resepi boleh baca sini [LINK]

Kek lapis sarawak tu bos besar bagi. Xtau nak bg ape kat elman harini, tgk biskut takde yg sedap, buah plak habis stok, kek pun bolehlah labu...


Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Singgang Salmon::..



 nah! bento elman untuk harini. kuah singgang Salmon, happy rice ball, manggo and milna rusk untuk snack

..::Padprik Sayur::..


on 21april2013. 

heart shape of rice, baked salmon,veggie padprik and oreo for snack. 

xjadi manggo sbb mls nak peel. haha


..::Begedil bak kata orang melayu::..



 Filled with
Flower shape of rice, Begedil and fruits for snack.



Sincerely.. By Me. Wawa Yusoff

..::Mushroom Soup::..


Happy triangle rice, Mushroom Soup, Manggo and oat crackers for snack


Oh....!! Sangat berpuas hati dapat buatkan ni semua untuk elman mikhael. 
 sepanjang aku tak sehat aritu dan tak dapat buatkan dia bekal, sepanjang hari aku resah. 
serba x kena. pi keje pun hati tak senang risau anak tak makan. padahal ummi liza memang ada je bagi elman makan cuma aku yg resah sendiri sebab x dapat bekalkan dia makanan... hihi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...