Wawa - Bento Journey: ..::Veggie Soup::..

Followers

Monday, September 16, 2013

..::Veggie Soup::..


Menu Hari ini :
Rice, Veggie Soup, Freshly Homemade baked fries, manggo and biscuits for snack 



Resepi Veggie Soup :-
bawang merah sebiji sederhana
bawang putih 3 ulas
Halia kecik
Kiub ikan bilis-Homemade(nnt aku bgtau cmne nak buat)
Kentang,
Carrot
Celery 

Cara-Cara :
Tumis bawang merah, bawang putih, halia
Masukkan air, kiub ikan bilis dan kentang
Bile kentang dah cukup lembut masukkan carrot, Celery.

------------------------------------------------------------------
Resepi Homemade baked fries :
Panaskan Oven 150 degree
kentang buang kulit dan potong ikut suke :)
basuh dan lumur kan sikit dengan unsalted butter
pasnaskan
Masukkan oven dan masak dalam 10-15 minit
(ikut ketebalan kentang yg korang potong)
Kalau nak lagi sedap bungkus dengan aluminum foil.
Kentang bakar lg sedap dari goreng. Texture dia lebih peroi.
------------------------------------------------------------------
selalu kalau masak mmg aku pakai kiub ikan bilis brand Knorr. 
Jadi, untuk babies x sesuai la guna yg tu kan. tp nak jugak bagi sedap,
 maka mommy elman buat kiub sendiri :)


Resepi Homemade Kiub Ikan Bilis :
Ikan bilis secukupnye,
ikut korang la nak buat stok banyak mana. tak spesifik nak ikan bilis size kecik or besar. mana yang korang rasa sedap.
Buang ikan dan Najis ikan bilis. kemudian basuh.
Tumis ikan bilis dengan unsalted butter or olive oil.
Blend selumat yang boleh.
Kemudian tuangkan air sedikit. Untuk bg ikan bilis tu likat.
masukkan dlm ice tray.
aku suke simpan beku. lagi tahan lama..

Selamat mencube..!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...