Wawa - Bento Journey: November 2013

Followers

Thursday, November 28, 2013

..::Bento#94 : Salmon Soup::..


Friday!!

Bento Elman Mikhael filled with pasta, Salmon Soup & Seedless Grape

Lunchbox From Toy Shop @ Aeon Rawang

Food Pick from Awesom Bento By Hana Soffelia [LINK]


Simply By Me~Wawa Yusoff

Wednesday, November 27, 2013

..::Bento#93 : Simple Bento::..


Bento elman Filled with Chicken Nugget, Hashbrown & Seedless Grape.

Using Elephant Baran, Grass Balun. Animal & Leaves Food Pick

Lunchbox From Daiso :)
Animal Foods Pick from ChomeyCheeky [LINK]
Leaves From Hana Soffelia [LINK]



Simply By Me~Wawa Yusoff

..::Bento#92 : Bread Pudding::..


 Semalam! hari ni takde. Aku kelesuan yg amat2. Tak pasti kenapa.

Kael sangat suka pudding roti ni. kebetulan roti yg ada banyak lg dan merupakan tarikh terakhir sebelum expired. mari lah pudding kan saje :)

Resepi :

Roti 8 - 10 keping -nak potong boleh nak koyak pun boleh)
Kismis ikut suka nak byk mana
*2 sudu besar mentega
*2 sudu besar gula
*2 cawan susu segar
*2 biji telur

Cara - Cara :

Bancuh semua bahan bertanda ( * )
sapu mentega pada loyang kemudia susun roti. Tabur Kismis. Tuangkan adunan bancuhan tadi. Mcm aku suka laye kismis dan roti tu. dan aku suka guna kismis kuning sbb masam2 sikit. sedap :)

Bakar 25 minit utk 180`

Bahan Sos Kastard

1 Tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
2 Sudu besar gula

Cara - Cara :
Panaskan susu dan teung atas api yg perlahan dan kacau perlahan. Sentiasa kacu supaya kastard tak berketul2. Agak2 dah pekat sikit terus tutup api dan teruskan kacau. Jangan overheat nnt Kastard keras dan tak jadi kuah.



Simply By Me~Wawa Yusoff

Wednesday, November 20, 2013

..::Bento#91 : Homemade Chicken Pie::..


Bento elman mikhael on 21 november 2013

Homemade Chicken Pie, maruku and Vitagen

Resepi Pastry Pie boleh tgk sini [LINK]

Agak messy bento harini kan? Esok cuti..!!



Simply By Me~Wawa Yusoff

Tuesday, November 19, 2013

..::Bento#90 : Fried rice again::..


 Kalau semalam nasik goreng cina, harini aku buat nasik goreng melayu. Boh cili blend sikit utk buat rasa. hehehe. takde rasa pedas pon... tapi yg pasti memang sedap!!

Bento elman mikhael filled with Chili Fried rice and Dowry Fish tepung kepsi! Sedap ok..dia mmg suka sangat ikan dowry goreng gini. Tp buat sup dia luek2 je.. grrrr >,<

Mak dengan apak nye pun bawak bekal. Kata challenge kan.. 
MMg sangat mencabar aku rasa. *padan muka*


Yg mentah2 semua aku siapkan malam tadi. potong bawang. Cili blend mmg ade je stok. AKu suka buat sekali bebanyak simpan dalam balang masuk fridge.
pastu pagi ni tinggal tumis je semua. settle!
Ikan dowry pun aku dah ptg kecik2 malam tadi boh dalam chiller so nak goreng takdela sejuk kejung. celup telur tepung pun senang lekat. Yg sambal tumis tu lauk malam tadi.

Masa yg diperuntukkan aku buat semua ni pagi tadi hanya setengah jam sahaja :)

Nak resepi ke? ngade x soalan?? hehehehehehe :D



Simply By Me~Wawa Yusoff

..::Bento#90 : Maruku!::..


 Semalam punya bento. Aku tak sempat nak upload. Bizi kekdahnya. kahkakah!

Filled with Chineese fried rice and maruku. Dia sangat menggemari maruku sampai bersorok balang kat rumah tu kalau tak asik hadap maruku sampai nak poo poo pun susah.



Simply By Me~Wawa Yusoff

Monday, November 18, 2013

..::Pasta with White Sauce::..

Dinner si anak merangkap bento hari ini!

Bahan - bahan sila lihat gambar aku malas nak taip bebanyak :D

Cara - Cara : 

Bawang2 tu cincang halus dan tumis guna unsalted butter. 
Masukkan Susu segar dalam secawan
kacau perlahan.
Msukkan secubit mix herbs, garam dan lada hitam -ikut selera-
kacai perlahan2 sampai betul2 masak dan teruskan merasa. Kalau rasa terlalu lamak boleh adjust kat lada hitam/garam sebab susu segar kan ade rasa manis yg tersendiri. Parut kan cheese sikit utk bg likat dan creamy. Dan masa nak hidang tu boleh add on cheese lagi kat atas nya tu :)

Oh. sorry aku ade tertinggal, aku ada masukkan ikan dowry. 
kalau ade udang ke sotong lagilah Sedappp!

Setakat utk tekak si anak, mmg cukup sangat lah rasa nya. klu utk tekak kita mmg ade beberapa bahan lain yg boleh buat rasa nya lebih mengancam. So sila buat dan sila adjust resepi ikut suka dan selera masing2 :)


 Ini memang kegemaran elman mikhael! Dia boleh makan habis semangkuk siap bertambah dan sendawa sebanyak 4 kali. serious tak tipu :)










Simply By Me~Wawa Yusoff

Monday, November 11, 2013

..::Bento#88 : Panda Bread::..


 White Bread and Qaseh Junior for Gravy, also had strawberry and Homemade Choc Chips :)

Qaseh junior ni aku letak dalam silicone cup, ade belakang roti tu. Untuk dia makan cecah dengan roti. kadang tu aku bg dia makan dengan pancake. Lebih sedap dan lebih sihat compare dengan korang bg makan dengan syrup tu kan, adalah lebih baik makan dengan Qaseh. Banyak khasiat dia. Rasa mmg confirmlah sedap. Si kael kalau makan dia lebih kepada menjilat Qaseh :)


His Favorite Cartoon
 
 He woke up at 5.46 a.m. and he asked me to watch Wreck-It-Ralph. 
OMG sayang.... Mommy sleepy..!!

Dalam pada ngantuk2 tu ku heret jugak la segala bantal dengan selimut ke depan dan pasangkan TV. Sesambil layan mata tu dia leka la dengan cerita dia, dengan toys dia yg dah penuh 1 hall. Alang2 dah bgn awal semangat la aku masuk dapur. Nak prepare ape2 yg patut. Sekali ape pun takde! Bawang merah, bawang putih semua yilek! padahal itu benda basic yg mesti ada. Ntah mcm mana boleh telupe nak beli mlm td. Sedangkan dah pegi kedai pun.. Denggg!!






Simply By Me~Wawa Yusoff

..::Bento#87 : Spaghetti + Carrot Soup::..



 Last week!

Baru dan nak update. hehe.

Filled with Spaghetti, Carrot Soup, Scramble Egg, Strawberry

Masih mengekalkan menu yg sama. Spaghetti. Nak wat camner kan dah itu selera nya. Srawberry tu dia x makan pun. Aku bekalkan jugak. Bagi jela kot ada anak2 lain yg makan. kalau aku x buat camni kang x begerak buah ni kat rumah. sudahnya berkulat. membazir!Scramble egg pun dia x makan. Tp sebab ade lebih dari bekal si mirzal so, aku bekalkan untuk dia. kot2 la pengasuh boleh ajar dia makan telur.. Tp mcm x berjaya je.. hehehe :)



Simply By Me~Wawa Yusoff

Wednesday, November 6, 2013

..::Bento#86 : Spaghetti again and again::..


Elman masih mengekalkan selera yg sama. Kat rumah aku ade 4 jenis pasta.

Spiral, Spaghetti, Shell and animal pasta. kemain kan selera si anak. Dia klu kat rumah ummi liza je makan nasik beriye. Kalau dgn mommy fussy sikit. Mommy ok je nak masak pasta hari2 sebab lagi senang dr masak lauk2 yg lain. hehehe :)

Sekarang ni aku tgh usahakan utk persiap bento hari2 utk diri sendiri dan mirzal. Sebab nya terpikir, klu dah hari2 pun kael bwk heavy bento apa kata aku masak lebih sikit kan utk sendiri punya perut. sama je kekdah nya. bukan guna periuk atau kuali lain pun. 

Ok, it is time to challenge myself! 

Target aku utk permulaan, sekurang2 nya 2 kali seminggu! 
In Shaa Allah. Moga berjaya! :)



Simply By Me~Wawa Yusoff

Tuesday, November 5, 2013

..::Bento#85 : Spghetti Creamy Cheesy Olio::..



Bento elman mikhael harini filled with Spghetti Creamy Cheesy Olio, strawberry dari cameron mama maria dia bagi and homemade choc chips! Sangat sedap semuanya!

Resepi Spghetti Creamy Cheesy Olio :

 *Bawang besar setengah biji
*bawang putih 3 ulas
*cili kering sebatang (gunting halus2)
Susu UHT 6 sudu besar
Cheese setengah keping

Cara-cara :
Tumis semua bahan (*)
masukkan spaghetti yg dah direbus kemudian masukkan susu dan cheese. 
Gaul semua sampai sebati dan sampai cheese cair.

Siap!!


P/S : Aku guna cheddar cheese yg mcm dalam gambar tu. rasa dia lagi lemak dan sedap! klu korang guna keju yg dah siap shred masukkan dalam suku genggam je. dan kalau nak lebih kuah nya lebihkan pulak susu ta. Garam sikit (optional). Dan lagi satu, cili kering tu sebenarnya tak pedas pun just nak bg rasa yg kuat je. Nak balance rasa susu dan cheese tu. kalau tak, muak. Kalau taknak letak pun ok je :)


Simply By Me~Wawa Yusoff

..::Bento#84 : Singgang Bayam::..


Ehem! Ni bento terakhir sebelum mommy bercuti panjang.. hihihihi.

Filled with Ayam goreng madu, nasi, singgang bayam dan butter cookies. Buah habis stok!

Susun punya susun mommy boleh lupa pulak yg bekas tengah utk layer tu tempat garpu. dahla tak boleh tutup lunch box ni ha dek kerana ayam tu!

So, mommy sumbat je semua nya dalam lunchbox upin ipin yg besar. dah takde masa!



Simply By Me~Wawa Yusoff

..::Bento#83 : Buah yilek::..



 Bento elman Mikhael last week dengan lunchbox baru kaler pink yg nampak super jambu nya. hehe

Mommy kelesuan time ni, bento pun ntah ape rupa! Nasib lah ade food pick yg jadi penyelamat, kalau tak confirm ntah ape2 keadaannya :(



Simply By Me~Wawa Yusoff

..::Bento#82 : Picnic::..


 Hai.. Oh My, sekian lama sangat rasanya tak update bento elman mikhael kat sini..

Ni bekal si bulat masa pegi picnic haritu [LINK]

Beli animal pasta ni kat tesco RM 7.90 sahaja. Kat cosway pun ade jugak :)



Simply By Me~Wawa Yusoff
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...