Wawa - Bento Journey: January 2014

Followers

Tuesday, January 28, 2014

..::Bento # 135 : Nasi Goreng Thai Seafood::..



Mommy kurang sihat. So sempat prepare simple food je utk budak cendawan ni. Nasi goreng ni pun panaskan je food dinner pastu masukkan je potato bun tu. Kael suka potato bun.

Resepi Nasi Goreng Thai Seafood
Resepi sendiri *klu tak sedap jangan marah aaa*

Bahan-bahan :-
2 pinggan nasi putih
*3 ulas bawang putih 
*1 Biji bawang merah size sederhana
*Lengkuas -sebesar ibu jari-
*Halia -sebesar ibu jari-
*Serai sebatang
*Kunyit Hidup -Size kecil-
*Belacan Dibakar dahulu -sebesar ibu jari-
*Cili Api 2 biji -lebih kalau nak pedas-
*Cili Merah 1 Batang
Sayur - Sayuran -optional-
Garam Secukup Rasa
Sos Tiram secukupnya
3 ekor sotong - di hiris
8 ekor udang - di buang kulitnya

Cara - Cara :-
Kisar Semua bahan bertanda (*) dan tumis sehingga naik bau.
Masukkan Udang dan Sotong tumis sehingga masal
Masukkan Sos Tiram dan Gaul
Masukkan Nasi dan gaul sebati, kemudian masukkan garam.

SIAP...!!

Laki i ollss cakap LULUS.

hip.hip. Horeyyy...!!



Sunday, January 26, 2014

..::Bento# 132,133 & 134::..


Bento : 132 : Elman Mikhael


Filled with bihun & ayam madu

Mommy go blank pagi ni utk men'deco + tersalah pilih lunchbox. 
Maka nye, aku bantai cucuk semua food pick yg ade. huahuahua :D

Bento : 133 & 134 : 


Kami. Makin seronok bawak bekal. Harini dapat prepare sempurna sikitlah. Dapur pun sempat kemas bersih sebelum pergi kerja. Klu tak tu ade je stencils yg tak dapat kemas dan basuh. Utk mirzal dapat extra telur siap gegulung cecantik lagi & aku pulak dapat ayam lebih. 

Errk. ye, bab makanan aku mmg selalu tak adil. huahuahua. bye :p 




..::Bento # 131 : Pasta Olio::..



Jumaat Lepas. baru up harini.. tihihihi :D

Pasta olio je kekdahnye. Menu paling senang dan kenyang utk si bulat kalau aku dah lewat.

Calciyum & Milna rusk. Dulu2 elman sangat taksuka biskut ni. Sejak2 dah ade selera bukak sepaket biskut ni dalma seminggu confirm habis. Dia suka sangat :)




Wednesday, January 22, 2014

..::Bento# 128,129 & 130 - Chicken Sandwich::..


Bento 128 - Elman Mikhael

Filled with Grilled Chicken Panda Sandwhich, Hashbrown & Calciyum

Lunchbox super comel ni ibu ayu [LINK] yg bagi. Kalau tanya beli kat mana, aku tak dapat nak jawab. Tp aku rasa lunchbox ni Not For Sale sbb ade trademark Dutch Lady. So aku rasa mungkin ape2 pembelian yg melibatkan product dutch lady dapat lunchbox ni kot. 

Ade 2 partition, yg muka tu utk letak sandwich / foods dan yg mulut dia kaler pink tu utk letak air. Suitable utk letak air kotak ke atau vitagen atau boleh jugak letak buah2. Pagi tadi aku isikan calciyum :)
Yang pasti aku suka sangat walaupun tersangat amatlah JAMBUUUU utk si bulat :)

Bento : 129 & 130 : KAMI lerrrr :)


Macam biasa, we also had bento for our own breakfast. I did grilled Chicken Pocket Sandwich complete with salad inside and hash brown as a side dish :)

Harini bangun awal utk training diri sendiri Supaya tak lewat sangat ke office. Namun gagal bila elok je nak keluar pintu si anak memerut... tapi xde la sampai merah pun punch card.. cuma terkejar2 jugakla... :D Tapi misi utk bangun 5 pagi masih belum berjaya.. hihihihhi :D




..::Bento#127 : *Croak Croak*



Bento elman mikhael filled with pasta & white sauce. kegemaran dan kesukaan dia.
Resepi [LINK]

Takde bento utk mommy dan ayah. Hijau sangat bento kamu selepas kekuningan pada hari sebelumnya.

hehehehe :)




Sunday, January 19, 2014

..::Bento# 124, 125 & 126 : So yellow!::..


Bento : 124 - Elman Mikhael


Filled with curry puff, Chicken Nugget & Fries.

Tak perasan yg bento harini akan menjadi sekuning ini :p
Dah susun semua baru nampak betapa teruk nya bento si anak harini. 
Nak tukar lunchbox.... malas!

Bento : 125 & 126 - Ours :)


Menu : Burger again. muehehehe :D




Wednesday, January 15, 2014

..::Bento # 121,122 & 123 : Mac & Cheese Mudah::..


Bento 121 : Elman Mikhael


Filled with Mac & Cheese & Calciyum! Makanan kegemaran beliau :)

Since ramai yg bertanya resepi mac n cheese ni, meh aku update. Resepi paling mudah klu aku malas nak masak heavy dinner. hanya perlukan 3 bahan uatama sahaja. Semendang nya malas ko kan wa??

Resepi mac n cheese for kids :-

1 - 2 cawan macaroni - direbus
1 cawan susu segar
3 sudu besar mentega 
1 cawan Keju Cheddar 
1/4 cawan cooking cream -optional-
Garam & lada hitam secukup rasa -optional-

Seeeeeee...senang kan?? 3 bahan je aku cakap ko.. yg 2 lg tu xde pun xpe. tp klu ade of course lagi sedap la. mcm semalam aku taburkan sikit mix herbs sikit. pon lg sedap. Tp pagi ni togel je food kamu ye nak. mommy kelewatan! makan pasta dgn kuah keju semata la kamu :D


Bento : 122 & 123 : Ayah & Mommy kael :)


Disebabkan aku hanya mempunyai masa setngah jam sahaja utk prepare semua makanan, so yg paling cepat burger sahaja lah.. jadilah.. janji ko kenyang ye bang :p

Semua lunchbox harini adalah dari DAISO & Food Pick Dari Hana Soffelia [LINK]

Sekian Terima Kasih :)




Sunday, January 12, 2014

..::Bento#120 : Kegemaran si bulat::..


Nasi itu sangat comel :)

Kuah su'un mmg kegemaran elman mikhael. klu aku bg makan kuah su'un semata xde nasik pun xpe. byk makan nye :)

Elman semakin berselera. Ye, semakin. Syukur sangat2 :)




Simply By Me~Wawa Yusoff

..::Bento # 118 : Mac & Soup, Bread::..



Ribbit. Ribbit :)

Last friday!

Dikala hari hujan dan kekurangan idea utk memasak pepagi buta. Perasaan ingin menarik selimut semakin menebal. Ku gagah kan diri ke dapur utk siapkan bento si bulat. Rancangan asal adalah maccaroni goreng..

Campak punya campak punya campak, sekali rasa kemain masin!! Adjust punya adjust tak berjaya. Sudahnya ku masukkan air dan sup kan sahaja. Settle. muahahaha!!

Roti panda sebagai itu sgt comel sebagai ganti kalau si anak me'reject mac & soup itu.
Janji mu kenyang wahai anak :D

Simply By Me~Wawa Yusoff

Wednesday, January 8, 2014

..::Bento#115,116 & 117 : Variety::..

Bento 115 : Elman Mikhael

Filld with bread, Milo, hash Brown and Bear Cookies

Finally....guna jugak lunchbox yg dah dpt sekian lama ni. Suke! cuma lunchbox ni x berapa nak tinggi so x boleh guna food pick


LunchBox : Tupperware


Bento 116 : Ayah Kael

Filled with kangkung goreng belacan, nasi & ikan keli bakar

Lauk malam tadi. Mmg aku selalu masak malam byk2 utk bekal pagi. Senang!


Bento 117 : Mommy kael

Filled with Roti mentega + Jem soberi & Teh O
Ringan je pasal sepatutnya pagi ni ada meeting. So, korang maklum lah klu ade meeting mesti ade makan. Tetibe meeting cancel. Errgghhh... makan roti jela ko pg ni wa.





Simply By Me~Wawa Yusoff

Tuesday, January 7, 2014

Bento# 112,113 & 114 : Heavy bento::..


Bento : 112 : Elman Mikhael

Vehicle theme utk hari ni. complete with cutlery set :)

Filled with fried rice, Grilled Chicken & Bear cookies for snack.

Semua tools di atas adalah from Daiso :)

I love u so much budak bulat..!!

Bento : 112 : Mommy kael


Filled with fried rice, Ikan goreng & Sambal bilis kentang berlada

Kemain mommy pun lengkap dengan cutlery set. mihihihi :p

As usual Tools are from Daiso



Lunchbox : Mr.Diy
Silicone Cup : Daiso

Semakin seronok menyiapkan sarapan utk dua org buah hati dan diri sendiri. Lagi puas bila masing2 bwk balik lunchbox kosong :)



Simply By Me~Wawa Yusoff

..::Bento#109,110 & 111 : Finger foods::..

Bento 109 - Elman mikhael


Bento elman Mikhael fiilled with chicken nugget, fries, seedless grape and maruku -not in pic-

Simple dishes for lil elman mikhael. 
Dia ajak golek lama sangat pagi ni.

Silicone Cup : Daiso
Lunchbox : MR. Diy
Flower Food Pick : Daiso
Cartoon foodpick : Awesom bento by hanasoffelia [LINK]

Bento : 110 - Mommy Kael


Bento 111 : Ayah Kael

Silicone Cup : Daiso
Lunchbox : Daiso
Foodpick : Awesom bento by hanasoffelia [LINK]


Our bento filled with chicken burger, chicken nugget & Fruits

Silicone Cup : Daiso
Lunchbox : MR. Diy


Simply By Me~Wawa Yusoff

Friday, January 3, 2014

..::Bento# 108 : French Toast::..


Bento Elman Mikhael fiiled with French Toast, Mini Tangerine and Seedless Grape

Yg buah tu aku tau kael x makan, tp aku saje bekalkan jugak bg kawan2 dia makan. Klu kat umah pun tak terhabis aku ngan mirzal nak habiskan. French toast tu mmg kegemaran dia.

ok, bye! Esok nak ke PD..!!

Opening vacation 2014 :)


Simply By Me~Wawa Yusoff

Wednesday, January 1, 2014

..::Bento#107 : Curry Puff::..


A bit simple for today. 
Filled with curry puff, mini tangerine orange and seedless grape.

*Welcome 2014 and please be nice to me and my families*



Simply By Me~Wawa Yusoff

..::Bento 104,105 & 106::..

Bento terakhir di tahun 2013 :)

Bento 104 : Elman Mikhael

Bento elman mikhael aku isikan nasi, ayam madu dan singgang bayam.

Suka sangat lunchbox katak 2 tingkat ni. pengasuh elman belikan kat Daiso. yg best nya lunchbox ni sebab kat tingkat tengah tu ade penutup. Jadi nya kalau isi kuah2 mmg selamat. tak payah 2, 3 bekas :)


Bento 105 : Bento mommy kael :)

Ini adalah so sedap! kesah pulak korang aku puji masakan sendiri. bahahaha!

Sambal ikan keli bawang lebih, nasi, fruits and.......... Kuah tetinggal kat umah. Nak makan aku pegi carik kuah kat budak i.t. kebetulan diorang ada kuah ikan tongkol pagi tu. mintak sket. kalau tak nasik kering aku makan pagi tu. hehehehehe

Lunchbox ni pun pengasuh elman belikan. 2 tier jugak tp yg ni 1st tier xde cover so kalau kuah mmg kena letak bekas lain la supaya tak tumpah. tu pasal tertinggal -,-

Bento 106 : Bento ayah kael

Sama je lauk dgn aku tp dia complete ade kuah. aku je yg lupa kuah. Mirzal dah semakin selesa berbento ke opis. Siap malam2 kalau nampak aku masak lebih mesti dia tanya utk bekal esok ke? Nak sebut bento malu le tewww... hahahaha. Lawak la si mirzal ni :D


 And this is how i packed our foods. Alhamdulillah aku bertuah satu ofis dengan husband, Tu kadang aku terpikir mcm mana kalau aku pindah  ofis asing2 or jauh sikit dari rumah. sempat ke tidak aku meneruskan rutin mcm sekarang. Harap dipermudahkan. In shaa allah. amin :)



Simply By Me~Wawa Yusoff
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...