Wawa - Bento Journey: September 2014

Followers

Thursday, September 25, 2014

..::Bento#200::..



Alhamdulillah...
walaupun mommy ni x berapa rajin sangat tp cecah jugak lah 200 bento less then 200 yrs.
Gile teruk . haha

Harini punya bento :-
Nasi Goreng Cina
Swiss Roll Cake
Oreo

Tak berapa nak hias sangat sebab kena pg awal, ade meeting.
So Food Pick sebagai penyelamat.

Btw, Bento Box stitch ni aku ade 2 lagi.
Haritu ade org kirim tp sampai ke sudah takde respon.
So aku kira dia taknak lah. Jadi, let go kan saje!

Sape nak boleh Wassap : 019-2339019
Harga Asal RM 13
Kalau nak, amik lah RM 10 saje. 
Pos bayar lain ye :)

Wednesday, September 24, 2014

..::Bento#199::..


Walaupun harapan kecewa masih berbaki disebabkan gambar bento semua yilek dan musnah dari blog, Tetap gigih membina semula motivasi supaya terus berkonsgi resepi dan dekorasi makanan anak2.

Gitu tau mukadimah.. hahaha.
Padahal hati membuak2 nak hentak2 kepala apesal "bijak" sangat pegi delete emel.

Ok, ni makanan mudah dan tangkas resepi ala kadar janji sedap kekdahnye :)

Bento elman mikhael :-
Nasi bulat2 muke ade senyuuuum :)
Bayam tumis serai
Ayam lekat lekit
Apple Seketul


Resepi yg aku nak share harini ialah nasik tu. 
Mau kena lempang upload gambar makanan teiba bagitau nak share resepi masak nasik. 
ampun :)

Ni nak share Ayam lekat lekit versi campak2 je. 
Sukatan tiada yg jelas sbb mmg boh ikut suka je

Resepi Ayam Lekat Lekit :-
Ayam
Garam
Rosemary [optional]
Mix Herbs [optional] 
Kicap Manis
Sos BBQ brand Giant jek
Sos Lada hitam (jenama LIFE)


Gaul semua bahan dan perap dalam sengah jam. Lagi lama lagi sedap.
Grill kan atas pemanggang ajaib dengan minyak yg paling minima.
Sukatan nye mcm yg aku cakap tadi, tiada yg spesifik sbb mmg aku pakai tuang2 je ikut sedap rasa.

Selamat Mencuba! 
kalau tak sedap tu mesti sebab sukatan korang yg tak kena. 
muahahaha :D

Kalau ade yg nak intai2 Bento elman Mikhael dari umur dia 10 bulan sampai sekarang boleh search hashtag kat Instagram #bentoelmanmikhael :)

Wednesday, September 17, 2014

..::Koleksi Bento yg ketinggalan ::..


Sebenarnye kan.. kan.. kan...!

aku berada dalam keadaan yg kecewa teruk bila mana semua gambar bento kesayangan dalam blog ni habis hilang gara2 tindakan yg x berapa nak bijak pg delete emel yg pernah digunakan untuk update blog ni dulu. Now, segalanya punah..punah... nangis laju2. Tskk.Tskk.Tsk..

Dan disebabkan kekecewaan itu maka lama jugak aku x update bento elman mikhael kat sini, maka nya harini ku himpun kan sahaja koleksi yg ketinggalan :p

Nutella sandwich je yg mommy sempat prepare utk#bentoelmanmikhael pagi ni. 
Berdesup ke sepital. Mommy rasa mcm shrek pagi ni bila pakai tudung pun boleh nampak jelas telinga mencapang didalam. Huhuhu 

 #bentoelmanmikhael harini. Filled with cheesey french toast and chicken nugget. 
Sebiji pisang sumbat gitu je dlm lunchbox. X boleh kupas awal2. Pisang senang lebam.

#bentoelmanmikhael harini. Puding roti dgn kastard sos. 
Lama sungguh mommy MC sbb allergy. 
Lastweek setengah hari je keje. Ape nak jadi ni?? Ish3 

Nasi beluncas!
#bentoelmanmikhael harini padat dgn nasik, ayam goreng, nugget dan banana. 
Kuah, Sup su'un dan kentang lauk kegemaran dia 

Secepat yg mungkin prepare budak cendawan punya bento. 
Sempat prepare utk dia dgn mirzal je. Sendiri punya x sempat. 
Harini #bentoelmanmikhael isi roti celup telur dgn calciyum je

Mantou bun/soft bun. 1st time bg elman makan. 
X tau dia suka ke tak. Tu letak nugget buat backup 


Untuk kami! Burger daging saje and mantou bun for me. Jakun. Nak jugak rasa. Ahaha. 
2 tablet advanced health joint tablet utk mirzal. 
Bekalkan siap2 suapaya dia x lupa makan. Ubat untuk sendi  

Sekian koleksi bento yg x seberapa. yang mana semua nya hanya menu simple semata.
Moga lepas ni rajin update day by day dengan resepi lagi.
Taknak majuk lagi dah dengan blog ni! hehehe :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...